Tranzactiile imobiliare si rolul certificatului energetic

Tranzactiile imobiliare si rolul certificatului energetic

Din vara lui 2013, mai exact din data de 20 iulie 2013, certificatul de performanta energetica a devenit obligatoriu pentru toate tranzactiile imobiliare, indiferent ca vorbim despre vanzare/cumparare sau inchiriere. Certificatul de performanta energetica este un document tehnic cu caracter informativ care atesta performanta energetica a cladirii si incadrarea cladirii intr-o clasa de performanta. Intr-un astfel de certificat sunt detaliate caracteristicile constructiei si a instalatilor aferente acestora (incalzire, apa calda de consum, climatizare, ventilare mecanica si iluminat artificial). Actul este absolut necesar, astfel ca proprietarii trebuie sa puna la dispozitia cumparatorului, respectiv chiriasului certificatul energetic. Desi contestat de multe voci, spunand ca este o metoda si o taxa suplimentara tocmai in momentul in care piata imobiliara se “dezmortea” dupa o perioada acuta de criza, alte voci sunt de parere ca initiativa este foarte buna, mentionand ca este un argument in plus pe care proprietarii il pot folosi in momentul tranzactiei. Mai mult, acest aspect va imbunatati atat la modernizarea cladirilor cat si la imbunatatirea aspectului exterior al acestora.

Privit dintr-o perspectiva impartiala, certificatul energetic motiveaza proprietarul sa isi ingrijeasca proprietatea si sa o intretina intr-o stare cat mai buna. Vedem zilnic cladiri, in special in centrul istoric, care nu au mai fost renovate de foarte mult timp, aspect care se impune, deaorece unele se afla chiar in paragina. In aceste conditii devine un pericol atat pentru trecatori cat si pentru cei care isi desfasoara activitatea sau locuiesc in respectiva cladire dezafectata.

Mai mult, in actul normativ care reglementeaza certificatul energetic se stipuleaza faptul ca la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul are obligatia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va ramane in posesia proprietarului.

Costurile aferente certificatului de performanta energetica se pot achita atat de catre proprietar cat si de cumparator, respectiv chirias, aspect lasat la latitudinea partilor.

                                  Mihai Cristescu                                              Fondator Agentie Matos Imobiliare.                             Daca ai nevoie de mine suna-ma                                                        0727-571.981

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *